Direkte til Kino

Morgendagens teknologi for distribusjon

WEB er den naturlige kanalen for distribusjon av bilde og lyd i alle former, fra småformater for datamaskiner og spill, ip-tv for fjernsynsformatet og straks; overføringer av live eventer til kinoer. Problemet hittil har vært at bilde og lyd til det store lerretet har krevd kraftige linjer og stor stabilitet. Dette har nettet ikke kunnet levere med høy nok sikkerhet og stabilitet. 

Det hele dreier seg om teknisk kompresjon uten at kvalitet i bilde og lyd går tapt. Dette er løst for data, spill og tv-mediene. Inntil nå har vi ikke hatt løsningen som gjør dette mulig mot kino. 

Men nå er den her – til og med som et norsk produkt, basert på arbeid i amerikanske utviklingsmiljøer, men satt sammen og finansiert i Norge. Epic Streamer er navnet. Dette vil gjøre at alle kinoer i hele landet kan melde seg på og tilby slike events uten at investeringsterskelen blir for høy.

Nøtteknekkeren

Nærmere 27 000 publikummere har sikret seg billett til årets forestillinger av Nøtteknekkeren i Bjørvika. I år som i fjor vises balletten direkte på et stort utvalg av kinoer rundt i landet.

Nøtteknekkeren er klassisk ballettmagi og Tsjajkovskijs smittende musikk. Nøtteknekkeren er små barn som i pausen danser rundt i foajeen og prøver å stå på tå i tunge vinterstøvler. Ikke rart at Nasjonalballettens juleeventyr er den ultimate førjulsopplevelsen for mange. Vi møter lille Clara, som etter familiens juleselskap legger ut på en drømmereise. Sammen med Nøtteknekkerprinsen besøker hun fjerne steder som Snedronningens og Blomsterfeens land, og opplever dans fra alle verdenshjørner. Her er små og store ballerinaer, fargerike kostymer og storslagne scenebilder.

Direkteoverført til kino 15. desember 2013


Regi: Anja Stabell
Produsent: Stein-Roger Bull, NordicStories AS 2013

Verdis Requiem:

Giuseppe Verdi -Messa da requiem

Dette praktverket var det Verdi selv som "bar til dåpen" i Milanos san Marco-kirke, og siden er det blitt det mest folkekjære og følelsesmessige talende i sin genre. Det er også blitt kalt "opera for konsertsalen", og er det første mesterverket Verdi skrev etter Aïda.

Serena Farnocchia, sopran 
Julia Gertseva, mezzosopran 
Michael Fabiano, tenor 
Michele Petrusi, bass

Oslo Fiharmoniske kor Schola Cantorum 
Oslo Filharmoniske Kor dirigeres av Øystein Fevang
Schola Cantorum dirigeres av Tone Bianca Dahl
 


Regi: Kristian Løkken
Produsent: Stein-Roger Bull, NordicStories AS 2013

Direkteoverført til kino 21. mars 2013

Folk & røvere i Kardemomme by

I anledning Thorbjørn Egners jubileumsår viste vi 1.desember 2012 Nationaltheatrets festforestilling i en live-overføring på kino!

Historien er den samme, om Tobias i tårnet, trikkefører Syversen og vesle Kamomilla. Men vent deg en musikalsk festforestilling i Egners jubileumsår. 

Nationaltheatret har et nært og mangeårig forhold til Thorbjørn Egner. De hadde urpremiere på Kardemomme by, på teatret i 1956, og i Egneråret 2012, spilles Kardemomme by for åttende gang. Sammen med dansere og musikere byr Nationaltheatrets ensemble på en festaften for hele familien. I år spilles dessuten Tommy, Remo og Kamomilla av barn, noe som vil øke kontakten med de unge publikummerne - som gjerne må synge med! 

Regi har engelske Lisa Kent, med bred musikal-bakgrunn fra England og Skandinavia, som koreograf og regissør. Med et friskt blikk utenfra ønsker hun å gi forestillingen et løft og skape en oppsetning med energi, humor, dans og masse musikk.

Selv om kostymene er nye og scenografien er pusset opp, skal du aldri være i tvil: Vi er fortsatt i Kardemomme by!

Dette mener pressen:

«Tilbake til idyllen»
-- Dagsavisen 

«Kardemomme by med West End-snert» 
-- Vårt land

«Folk og røvere har fått en musikalsk make-over» 
-- VG 

«En usedvanlig vellykket tolkning av Egners sceniske mesterverk» 
-- Klassekampen

Giacomo Puccini - La Bohème

Operaen La Bohème, i regi av Stefan Herheim, hadde premiere på Operaen i Oslo den 20. januar 2012.

Den 4. februar ble forestillingen tilbudt 49 kinoer over hele landet. Det var første gang en norskprodusert forestilling ble distribuert til kino, og i alt 6500 fulgte dramaet på scenen i Bjørvika i tillegg til de 1400 som var i salen. Teknisk ble overføringen gjort både med satelitt for kinoer som allerede hadde mottaker, og med ny streaming-teknologi for kinoer som mottok dette kulturtilbudet for første gang. 11 mars ble operaen sendt på NRK, og er senere tilbudt internasjonalt via Büro Dr. Reiner Moritz Grünwald i London.
 Den Norske Opera & Ballet
Dirigent: Eivind Gullberg Jensen 
Instruktør: Stefan Herheim 
Sangsolister: Diego Torre, Vasilij Ladjuk, Marita Sølberg, Jennifer Rowley, Giovanni Battista Parodi, Espen Langvik

Bilderegi: Stein-Roger Bull 
Produsent: Rune H. Trondsen, NordicStories AS 2012